A Művelődési Ház története

A faluhoz tartozó földek a két világháború között már nem tudtak megélhetést biztosítani az egész lakosságnak. Ez az áldatlan helyzet ébresztette fel a szövetkezeti gondolatot, melynek vezetője Podhraczky János evangélikus esperes volt. A HANGYA Szövetkezet építette a falu majdnem mindegyik, ma is működő középületét, a kultúrházat, a vendéglőt, a Fajtakísérleti Állomást, az orvosi rendelőt, a posta, tornaterem épületét. Sajnos nagyszabású terveiket keresztülhúzta a II. világháború. 1904 decemberében Tordason megalakult a HANGYA Szövetkezet, 1905. április 5-én a bolt is megnyílt.

1911-re a forgalom annyira megnövekedett, hogy a november 4-i közgyűlésen székház építését határozták el. E célból megvették özv. Sztyéhlik Jánosné saroktelkét, ahol a Művelődési Ház ma áll. Ezen a telken épült fel 1914-ben a HANGYA Szövetkezet első székháza Dreher Antal 15.000 koronás kedvező kölcsöne, 5000 koronás államsegély, illetve a tordasi lakosok ingyenes munkájának segítségével. Már a HANGYA mozgalom kezdetekor felmerült egy kultúrterem létesítésének szükségessége a népművelés, közösségi élet céljára. A szövetkezeti mozgalom térhódításával közös szövetkezeti székház és kultúrház építésének igénye jelentkezett a faluban.

A tervezésnél figyelembe kellett venni a következő szempontokat:
- finanszírozási lehetőségek
- későbbi tulajdonviszonyok (tulajdonjog megosztás, bérlemények)
- falu középpontjában, könnyen elérhető helyen legyen
- a közfalak, helyiségek méretei módosíthatók legyenek a szövetkezet fejlődésének megfelelően
- jól megépített legyen
- magyaros, népies jelleg, látványosság jellemezze
- szükséges helyiségek: bolt, kéziraktár, raktár, iroda, boltoslakás, vendéglőslakás, vendégfogadó 2 vendégszobával, gazdasági épületek, kultúrterem, gazdaköri helyiség, hitelszövetkezeti terem, tejszövetkezeti átvevő
Már a tervezéskor fontos szempont volt a falu külső megjelenési képe.

Az új székház építése a régi elbontásával, annak helyén 1939 őszére fejeződött be. Az épület a következő helyiségekből állt: boltkezelő lakása, bolt, kéziraktár, pince, italmérés, vendégszoba, vendéglői konyha és tálaló, gazdaköri helyiség, előcsarnok, ruhatár, férfi és női öltöző, hitelszövetkezeti helyiség, tanácsterem, italmérés kezelőjének lakása, wc-k, kultúrterem. A kultúrterem 300 személy befogadására, beépített modern technikájú színpaddal, mozielőadások megtartására alkalmas.
A székház belső udvari része árkádosan lett kiképezve, nyáron itt volt a söröző.
A székház formai kialakítása a helybeli sajátosságok és a földbirtokos kúriákra jellemző magyaros korszerű külsővel készült.

1948-ban A HANGYA Szövetkezetet átadták az ÁFÉSZ-nek. Az 1898-as Országos Szövetkezeti Törvény alapján létrehozott termelői/fogyasztói szövetkezet felszámolása történt ekkor.
1994.09.29. Tordas Község Önkormányzata telekmegosztással visszavásárolta az ÁFÉSZ-tól a Művelődési Ház épületét: kultúrterem az előcsarnokkal, hitelszövetkezeti iroda részeket. Ekkor felújították a ház tetőszerkezetét, a klubtermet és a nagyterem padozatát.
2013-ban a Művelődési ház teljes körűen fel lett újítva, korszerűen felszerelt, funkcionális terek lettek kialakítva, így az épület régi, patinás külsejével, modern belső elrendezésével és technikai felszereltségével várja a látogatókat.

ESEMÉNYEK

Tordasi Piknik

2019. május 1.
9-18 óráig
Tordas, Köztársaság út 1.
Iskola melletti terület